МДПУ репозиторій

Дипломна робота на здобуття ступеня вищої освіти "магістр" на тему "Синергічний підхід до використання гідрокінезотерапії у фізичному вихованні дітей середнього шкільного віку зі сколіозом"

Назаренко, Василь Станіславович (2023) Дипломна робота на здобуття ступеня вищої освіти "магістр" на тему "Синергічний підхід до використання гідрокінезотерапії у фізичному вихованні дітей середнього шкільного віку зі сколіозом". Запоріжжя.

[img] Text
_МР_Назаренко Демо.pdf

Скачати (273kB)

Резюме

Різні засоби фізичного виховання та реабілітації є ефективним інструментом профілактики та відновного лікування сколіотичних вад хребта в дітей середнього шкільного віку. Об’єкт дослідження – процес фізичного виховання та реабілітації дітей середнього шкільного віку, що хворіють на сколіоз грудного відділу хребта. Мета дослідження – довести ефективність комплексної програми гідрокінезотерапії для дітей середнього шкільного віку зі сколіозом ІІ-го ступеня грудного відділу хребта. Експеримент проводили у 2022-2023 рр. на базі Дитячого лікувально-оздоровчого комплексу міста Запоріжжя, клініка Мотор Січ. У дослідженні брали участь 24 хлопчики віком 10-12 років з діагнозом «сколіоз другого ступеня грудного відділу хребта». Діти були розділені на дві групи (по 12 осіб): контрольну та експериментальну. Контрольна група займалася за традиційної програмою фізичного виховання та реабілітації для дітей з таким діагнозом, а експериментальна - за розробленою синергічною методикою із застосуванням гідрокінезотерапії, основу якої складали спеціалізовані фізичні вправи у водному середовищі, спрямовані на розвиток не лише плавальної підготовленості, а й фізичного та психічного статусу дітей. Аналіз отриманих експериментальних даних показав, що реабілітаційний ефект був вищий у експериментальній групі відносно контрольної: у 1,6-2,0 рази за показниками глибини нахилу вправо та вліво; статичної витривалості м’язів спини та черевного преса в 1,6-1,9 рази (р<0,001); проби Штанге в 3,1 рази, проби Генчі в 2,0 рази; життєвої ємності легенів в 3,1 рази (р<0,001); покращився психофізіологічний статус хлопчиків: зменшився прояв психоемоційної напруги, знизився рівень нейротизму, реактивної й особистісної тривожності, що є важливим механізмом збільшення рухової активності. Розроблена програма фізичного виховання та реабілітації дітей 10-12 років заснована на особливостях морфо-функціональних і клінічних показників і спрямована на адекватну корекцію скривлення хребетного стовпа.

Тип елементу : Інший
Неконтрольовані ключові слова: фізичне виховання, гідрокінезотерапія, сколіоз, діти середнього шкільного віку
Теми: L Освіта > LB Теорія і практика освіти > LB1603 Середня освіта. Вищі школи
Q Наука > Q Наука (Загальне)
R Медицина > RA Суспільні аспекти медицини > RA0421 Охорона здоров'я. Гігієна. Профілактична медицина
Підрозділи: Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти > Кафедра теорії і методики фізичного виховання та спортивних дисциплін
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти > Кафедра теорії і методики фізичного виховання та спортивних дисциплін
Користувач, що депонує: професор Тетяна Євгенівна / Т.Є. Христова
Дата внесення: 03 Черв 2024 12:32
Останні зміни: 03 Черв 2024 12:32
URI: http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/13693

Виконати (потребує авторізації)

Перегляд елементу Перегляд елементу