МДПУ репозиторій

Дипломна робота на здобуття ступеня вищої освіти "магістр" на тему "Підвищення функціональних можливостей підлітків з використанням засобів оздоровчої аеробіки"

Кругова, Юлія Михайлівна (2023) Дипломна робота на здобуття ступеня вищої освіти "магістр" на тему "Підвищення функціональних можливостей підлітків з використанням засобів оздоровчої аеробіки". Запоріжжя.

[img] Text
_МР_Кругова Демо.pdf

Скачати (255kB)

Резюме

У дослідженнях останніх років відзначається зниження рівня здорових дітей, спостерігається стрімке зростання функціональних порушень. Тому одним із головних завдань фізичного виховання є залучення підлітків до активної фізкультурної діяльності з метою формування та розвитку компетенцій зі зміцнення та збереження здоров’я, а також підвищення функціональних можливостей. У даний час, у процесі фізичного виховання, необхідне створення нових оздоровчих програм, ціль яких буде спрямована не лише на зміцнення фізичного здоров’я підлітків, а й на нормалізацію психофізичного стану засобами фізичної культури, а також виховання творчого підходу до фізкультурно-оздоровчої діяльності. Для цього найбільш ефективною формою є оздоровча аеробіка, яка надає не тільки позитивний вплив на організм, але й викликає у підлітків інтерес. Об’єкт дослідження – дослідження функціональних можливостей організму підлітків. Мета – теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити вплив оздоровчої аеробіки на функціональні можливості підлітків та їх фізичний розвиток. Педагогічний експеримент проводився на базі Харківського фізично-математичного ліцею № 27. Для проведення дослідної роботи було створено експериментальну (ЕГ) і контрольну (КГ) групу, по 30 підлітків в кожній. У процесі педагогічного дослідження в експериментальній групі була використана розроблена нами програма з використанням оздоровчої аеробіки, контрольна група займалася за традиційною програмою з фізичного виховання. Ефективність розробленої методики визначалася щодо зміни рівня розвитку функціональних особливостей. Нагадаємо, що всі вимірювання проводилися два рази: на початку навчального року і в кінці. Щоб перевірити ефективність запропонованої програми нами був проведений констатувальний експеримент. Порівняльний аналіз, проведений в кінці дослідницької діяльності, показав ефективність запропонованих комплексів вправ і приріст результатів практично у всіх тестах у порівнянні з результатами на початку експерименту. Аналізуючи дані показники функціональних можливостей підлітків, можна зробити висновки, що на покращення в значній мірі впливає, перш за все, організована форма занять з оздоровчої аеробіки. Проведений педагогічний експеримент показав, що раціонально організовані заняття є дієвим засобом підвищення адаптаційних можливостей організму учнів та профілактики захворювань. Використання оздоровчої аеробіки та її сучасних напрямів у структурі уроку фізичної культури учнів старших класів сприяв поліпшенню показників функціонального стану та їх фізичної підготовленості. Таким чином, аналіз результатів дослідно-експериментальної роботи дає можливість зробити висновок про ефективність запропонованої програми.

Тип елементу : Інший
Неконтрольовані ключові слова: підлітки, функціональні можливості, заняття з фізичного виховання, оздоровча аеробіка, фізичний розвиток, фізичні якості
Теми: L Освіта > LB Теорія і практика освіти > LB1603 Середня освіта. Вищі школи
Q Наука > Q Наука (Загальне)
R Медицина > RA Суспільні аспекти медицини > RA0421 Охорона здоров'я. Гігієна. Профілактична медицина
Підрозділи: Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти > Кафедра теорії і методики фізичного виховання та спортивних дисциплін
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти > Кафедра теорії і методики фізичного виховання та спортивних дисциплін
Користувач, що депонує: професор Тетяна Євгенівна / Т.Є. Христова
Дата внесення: 03 Черв 2024 12:34
Останні зміни: 03 Черв 2024 12:34
URI: http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/13691

Виконати (потребує авторізації)

Перегляд елементу Перегляд елементу