МДПУ репозиторій

Дипломна робота на здобуття ступеня вищої освіти "магістр" на тему "Вдосконалення рухових здібностей здобувачів середньої освіти старших класів у процесі занять футболом"

Подибайло, Юрій Юрійович (2023) Дипломна робота на здобуття ступеня вищої освіти "магістр" на тему "Вдосконалення рухових здібностей здобувачів середньої освіти старших класів у процесі занять футболом". Запоріжжя.

[img] Text
МР_Подибайло Демо(1).pdf

Скачати (234kB)

Резюме

Одним із найважливіших факторів залучення школярів до здорового способу життя, профілактики шкідливих звичок, підвищення рухової активності є заняття різними видами спорту, зокрема футболом. Об’єкт дослідження – процес фізичного виховання здобувачів освіти 10-11 класів. Мета дослідження – теоретично обґрунтувати й експериментально перевірити методику формування рухових здібностей школярів 10–11 класів у процесі занять футболом з використанням інноваційних технологій. Дослідження проводили протягом 2022-2023 навчального року на базі Комунального закладу освіти «Середня загальноосвітня школа № 17» Дніпровської міської ради Дніпропетровської області. В педагогічному експерименті брали участь 30 юнаків 10–11 класів, які були розподілені на контрольну й експериментальну групи, по 15 осіб у кожній. В експериментальній групі процес фізичного виховання був побудований згідно методики формування рухових здібностей школярів 10–11 класів у процесі занять футболом з використанням інноваційних технологій. У контрольній групі всі організаційні форми занять фізичними вправами проводили за традиційною шкільною програмою «Фізична культура» (10–11 класи). У процесі педагогічного експерименту виявлено ступінь позитивного впливу інноваційних технологій на процес навчання старшокласників футболу. За час проведення дослідження достовірно (р<0,001) покращилися показники функціонального стану школярів експериментальної групи. Так, життєва ємність легенів – на 33,2%; частота серцевих скорочень у стані спокою – на 10,8%; час максимальної затримки дихання – на 40%; частота серцевих скорочень після навантаження – на 7%. Також достовірно (р<0,05) зросли показники фізичної підготовленості юнаків: сили – на 4%; витривалості – на 1,5%; спритності – на 1,2%; швидкості – на 0,6% та 3,3%; швидкісно-силових якостей – на 1,9%. Низький рівень результатів у вправах швидкісного характеру виявився за відсутності достатнього рухового досвіду і за невеликої кількості часу на навчання школярів. Тому потрібно збільшувати кількість занять на тиждень із трьох до чотирьох разів.

Тип елементу : Інший
Неконтрольовані ключові слова: рухові здібності, футбол, діти старшого шкільного віку, інноваційні технології навчання, функціональні показники
Теми: L Освіта > LB Теорія і практика освіти > LB1603 Середня освіта. Вищі школи
Q Наука > Q Наука (Загальне)
R Медицина > RA Суспільні аспекти медицини > RA0421 Охорона здоров'я. Гігієна. Профілактична медицина
Підрозділи: Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти > Кафедра теорії і методики фізичного виховання та спортивних дисциплін
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти > Кафедра теорії і методики фізичного виховання та спортивних дисциплін
Користувач, що депонує: професор Тетяна Євгенівна / Т.Є. Христова
Дата внесення: 28 Трав 2024 11:51
Останні зміни: 28 Трав 2024 11:51
URI: http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/13666

Виконати (потребує авторізації)

Перегляд елементу Перегляд елементу