МДПУ репозиторій

Дипломна робота на здобуття ступеня вищої освіти "магістр" на тему "Технологія розвитку спеціальної витривалості легкоатлетів 13-14 років"

Ляшенко, Сергій Вікторович (2023) Дипломна робота на здобуття ступеня вищої освіти "магістр" на тему "Технологія розвитку спеціальної витривалості легкоатлетів 13-14 років". Запоріжжя.

[img] Text
МР_Ляшенко Демо.pdf

Скачати (268kB)

Резюме

Спеціальна витривалість необхідна легкоатлету будь-якої спеціалізації. Основний засіб розвитку спеціальної витривалості – систематичне й багаторазове виконання спеціальних фізичних вправ і основної спортивної вправи. Об’єкт дослідження – навчально-тренувальний процес легкоатлетів 13-14 років. Мета дослідження – розробити комплекс фізичних вправ для розвитку спеціальної витривалості легкоатлетів 13-14 років та експериментально перевірити його ефективність. Педагогічний експеримент проводився на базі комунального закладу дитячо-юнацька спортивна школа №2 Кам’янської міської ради Дніпропетровської області з 01.10.2022 року по 30.04.2023 року. В педагогічному експерименті брали участь дві групи легкоатлетів 13-14 років: експериментальна (8 осіб) і контрольна (8 осіб) з однаковою фізичною підготовкою. Групи займалася за програмою «Дитячо-юнацької спортивної школи», але додатково в заняття експериментальної групи було введено комплекс спеціальних вправ, спрямований на розвиток спеціальної витривалості. Для визначення ефективності застосування комплексу спеціальних вправ на розвиток спеціальної витривалості проводилось тестування фізичних якостей. Тестування проводилось на початку та в кінці педагогічного експерименту У тесті «Біг 1000 метрів» середній результат спортсменів ЕГ в цьому тесті збільшився на 11%. У тесті «Човниковий біг 10х10» після проведення повторного тестування результат покращився до 25,3±0,43 с. У тесті «Стрибки через скакалку за 30 секунд» середній результат спортсменів ЕГ збільшився на 30%. У тесті «Присід зі штаногою (20 кг) за 1 хвилину» у підсумку середній результат спортсменів ЕГ в цьому тесті збільшився на 19%. Оцінюючи отримані дані в експериментальній групі з розвитку спеціальної витривалості у легкоатлетів 13-14 років, виявлено достовірне збільшення показників за всіма показниками в тестах. Достовірність відмінностей кінцевих результатів контрольної та експериментальної групи присутня у всіх тестах. Аналіз даних, отриманих під час 7-місячного експерименту з розвитку спеціальної витривалості у легкоатлетів 13-14 років, дає змогу констатувати, що кращими виявилися показники легкоатлетів експериментальної групи.

Тип елементу : Інший
Неконтрольовані ключові слова: витривалість, спеціальна витривалість, легкоатлети 13-14 років, фізичні якості
Теми: L Освіта > LB Теорія і практика освіти > LB1603 Середня освіта. Вищі школи
Q Наука > Q Наука (Загальне)
R Медицина > RA Суспільні аспекти медицини > RA0421 Охорона здоров'я. Гігієна. Профілактична медицина
Підрозділи: Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти > Кафедра теорії і методики фізичного виховання та спортивних дисциплін
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти > Кафедра теорії і методики фізичного виховання та спортивних дисциплін
Користувач, що депонує: професор Тетяна Євгенівна / Т.Є. Христова
Дата внесення: 28 Трав 2024 11:53
Останні зміни: 28 Трав 2024 11:53
URI: http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/13663

Виконати (потребує авторізації)

Перегляд елементу Перегляд елементу