МДПУ репозиторій

Clinical and psychological features of the influence of stressogenic factors on eating disorders in women

Varina, Hanna Borysivna та Shevchenko, Svitlana Vitaliivna (2024) Clinical and psychological features of the influence of stressogenic factors on eating disorders in women. Слобожанський науковий вісник. Серія Психологія (1). с. 12-17.

[img] Text
4.pdf

Скачати (508kB)

Резюме

едінки характеризуються важкими психологічними й вторинними соматичними порушеннями, а також високою смерт-ністю. Вивчення можливих причин виникнення розладів харчової поведінки є актуальним напрямом у сучасних дослідженнях. Дані цих досліджень можуть бути використані для уточнення патогенетичних механізмів у психотерапії й психологічному консультуванні. На наш погляд, найбільш релевантним є поділ харчової поведінки на адаптивну й дезадаптивну, тобто таку, що сприяє або перешкоджає адаптаційним процесам організму й особистості. Наявні проблеми класифікації типів харчової поведінки в нормі й при патології багато в чому пояснюються домінуванням практики поділу «здорової» харчової поведінки на три типи: емоціогенний, екстернальний і обмежувальний, а клінічних – переважно на анорексію й булімію. Аналіз результатів досліджень дає змогу підтвердити тезис про те, що порушення харчової поведінки пов’язані з різними психічними й соматич-ними розладами. Харчова поведінка жінок виникає в онтогенезі як складна міжфункціональна психологічна система й регулю-ється суперечливою єдністю природних потреб та культурних форм їх задоволення. У дослідженні ми вивчили харчову пове-дінку респондентів, суб’єктивну оцінку стресу, проаналізували взаємозв’язок харчової поведінки, суб’єктивної оцінки стресу й копінг-стратегіями. У дослідженні виявлено, що жінки, які сприймають стресову ситуацію негативно, схильні звинувачу-вати себе, були незадоволеними собою і власною поведінкою в стресовій ситуації, приписували собі негативні якості і водночас мають більш високу схильність до порушень харчової поведінки. Так само чим більше в жінки виражений емоціогенний тип харчової поведінки, тим частіше вона користується стратегією «втеча-уникнення», частіше переїдає й відчуває бажання їсти солодке більше, ніж зазвичай.

Тип елементу : Стаття
Теми: B Філософія. Психологія. Релігія > BF Психологія
Підрозділи: Навчально-науковий інститут соціально-педагогічної та мистецької освіти > Кафедра психології > Фахові видання
Користувач, що депонує: С.В. Шевченко
Дата внесення: 06 Черв 2024 21:27
Останні зміни: 06 Черв 2024 21:27
URI: http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/13709

Виконати (потребує авторізації)

Перегляд елементу Перегляд елементу