МДПУ репозиторій

Лінгвістичні та історико-географічні аспекти відображення скандинавської мовної картини світу в англомовному серіалі «The Vikings»

Байтерякова, Наталія Юріївна та Байтеряков, Олег Зуфарович та Соломонова, Надія Юріївна (2024) Лінгвістичні та історико-географічні аспекти відображення скандинавської мовної картини світу в англомовному серіалі «The Vikings». Вісник науки та освіти (Серія «Філологія», Серія «Педагогіка», Серія «Соціологія», Серія «Культура і мистецтво», Серія «Історія та археологія»)»: (1 (19)). с. 100-113. ISSN 2786-6165

[img] Text
Байтеряков О.З_стаття.pdf

Скачати (2MB)

Резюме

У статті проаналізовано особливості виявлення специфіки відображення скандинавської мовної картини світу засобами англійської мови в серіалі «The Vikings». Вдале відтворення національної мовної картини світу сприяє відображенню автентичної історично-емоційної атмосфери в історичних художніх кінострічках та є підґрунтям їх релевантного перекладу на інші мови. До основних засобів, за допомогою яких створюється мовна картина світу в серіалі, є фразеологізми, міфоло геми, образно-метафоричні слова, конотативні слова та специфічна лексика. Лінгвістичний аналіз англомовного серіалу «The Vikings» демонструє, що змістова сторона мови зосереджувалась на основних видах діяльності скандинавів, а саме: війні, мореплаванні, полюванні та землеробстві. Для контрастності у серіалі паралельно простежуються сюжетні лінії вікінгів та давніх англійців, що яскраво підкреслює вплив релігії та міфології на національну мовну картину світу норманів. Відтворення скандинавської мовної концептуалізації світу стилістичними засобами англійської мови в серіалі «The Vikings» можна розглядати у наступних концептуальних напрямках: 1) релігія та міфологія; 2) світосприйняття, розуміння життя та моралі; 3) спосіб життя, побут, державний устрій та основі види зайнятості. Аналіз уривків з серіалу, що характеризують релігійно-міфологіч ний напрямок, свідчить, що релігія та міфологія вікінгів мала великий вплив на їх світобачення та на те, як вони ставились до життя. Міфологія скандинавів дуже цікава та легко впізнавана, а тому використання різноманітних міфологічних персонажів, імен та подій, які асоціюються саме з народами Скандинавії, є одним із засобів, що широко застосовується для створення скандинавської мовної картини світу у серіалі. Напрямок «світосприйняття, розуміння життя та моралі» у серіалі свідчить, що основною темою більшості уривків є фатальність вікінгів у сприйнятті життя: розуміючи те, що смерті не уникнути, вони намагались забезпечити собі життя після смерті.

Тип елементу : Стаття
Теми: P Мова та література > P Філологія. Лінгвістика
Підрозділи: Природничо-географічний факультет > Кафедра географії та туризму > Фахові видання
Користувач, що депонує: Кафедра географії та туризму
Дата внесення: 28 Трав 2024 12:12
Останні зміни: 28 Трав 2024 12:12
URI: http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/13673

Виконати (потребує авторізації)

Перегляд елементу Перегляд елементу