МДПУ репозиторій

КВАЛІФІКАЦІЙНА РОБОТА на здобуття ступеня вищої освіти «магістр» на тему: «Феномен деструктивних чуток і суспільні практики протидії мові ворожнечі в багатокультурних громадах»

Андрющенко, Анастасія Ігорівна (2023) КВАЛІФІКАЦІЙНА РОБОТА на здобуття ступеня вищої освіти «магістр» на тему: «Феномен деструктивних чуток і суспільні практики протидії мові ворожнечі в багатокультурних громадах». Запоріжжя.

[img] Text
Магістерська робота .pdf

Скачати (1MB)

Резюме

Дослідницьку роботу присвячено соціологічному вивченню критичного мислення як чинника впливу на форми групової протидії деструктивним проявам свідомості та поведінки людей, що забезпечують цілісність багатонаціональних громад. В роботі здійснено аналіз феномену етночуток як мови ворожнечі та виявленню основних чинників згуртованості і залучення членів багатокультурних спільнот до активної співучасті в їх протидії. Здійснено аналіз соціальних засад і ґенези соціально-культурного осмислення поняття етночуток на матеріалах соціально-філософських, культурологічних, психологічних і соціологічних досліджень. Розглянуто соціологічні підходи до вивчення феноменів міжкультурної взаємодії як системного засобу вирішення проблем міжкультурних взаємодій. Охарактеризовано сутність і роль чуток у прояві різних форм негативізму та нетерпимості у взаєминах етнокультурних спільнот. Виявлено спрямування основних впливів деструктивних чуток на згуртованість і успішний соціальний розвиток багатокультурних спільнот. Досліджено практики протидії деструктивним чуткам, як мові ворожнечі в інтеркультурних спільнотах. Обґрунтовується використання методу критичного аналізу ситуацій виникнення і розповсюдження деструктивних чуток як системного засобу вирішення проблем міжкультурних взаємодій. На основі якісного аналізу суспільних практик членів громади м. Мелітополь обґрунтовується ефективність шляхів протидії деструктивним чуткам у багатокультурних міських громадах. Комунікаційна кампанія мелітопольської громади підвищила рівень громадянської солідарності та соціальної довіри в міжкультурній спільноті, а також сприяла підвищенню відповідальності мешканців за свої дії та вчинки. Ключові слова: етночутки, деструктивні чутки, міжкультурна взаємодія, багатокультурна громада, методика «Антирумори».

Тип елементу : Інший
Теми: H Суспільні науки > HM Соціологія
Підрозділи: Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти > Кафедра соціології та філософії
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти > Кафедра соціології та філософії
Користувач, що депонує: Соціологія Ірина Букрєєва
Дата внесення: 01 Квіт 2024 21:11
Останні зміни: 01 Квіт 2024 21:11
URI: http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/13597

Виконати (потребує авторізації)

Перегляд елементу Перегляд елементу