МДПУ репозиторій

Методика організації роботи учнів 1-го класу з картографічними посібниками в процесі вивчення курсу «Я досліджую світ»

Васютіна, Тетяна та Саєнко, Юлія (2021) Методика організації роботи учнів 1-го класу з картографічними посібниками в процесі вивчення курсу «Я досліджую світ». Актуальні питання гуманітарних наук, 1 (36). с. 239-244. ISSN 2308-4855 (Print)

[img] Text
Саєнко.pdf

Скачати (831kB)

Резюме

Зміст статті зумовлений потребою в урізноманітненні засобів та методів навчання молодших школярів, які вже 3-й рік навчаються за програмами НУШ. Охарактеризовано види картографічних посібників (атласи; стінні, настільні, контурні, інтерактивні карти; електронні посібники; глобуси тощо) та на конкретних прикладах показано важливість застосування атласу як провідного та незамінного засобу навчання сучасних учнів. У публікації висвітлено переваги використання атласів «Я досліджую світ. Суспільство. Історія. Культура» та «Я досліджую світ. Природознавство» у роботі з учнями 1-го класу й наведено чіткі методичні рекомендації до організації роботи з ними. Встановлено, що дидактичний потенціал атласів сприяє забезпеченню часткової візуалізації освітнього матеріалу (рухи Землі, форми рельєфу, календар з «правилами кісточок» тощо); дає можливість використовувати їх у процесі роботи над проєктами (наприклад, «Видатні постаті», «Винаходи людства», «Юні українці-винахідники»). Наявність яскравих малюнків створює умови для складання розповіді за сюжетом і відповідей на запитання за їхнім змістом, вирішення цікавих завдань тощо. Невеликі тексти для читання розкривають зміст ключових понять теми, забезпечують розвиток зв’язного мовлення й дають можливість для реалізації ідей інтеграції в курсі ЯДС. Доступні для сприйняття контурні карти дають змогу одразу формувати предметні уміння у дітей із нанесення географічних об’єктів, їх розрізнення, класифікації (форми рельєфу, гідрологічні об’єкти, населені пункти) тощо. Також у статті приділяється значна увага парній та груповій організації роботи з атласом, що забезпечує формування у молодших школярів навичок співпраці як одного з наскрізних умінь школяра, представлених у нормотворчих документах початкової школи. На основі одержаних результатів зроблено висновок про те, що використання атласів сприяє формуванню в учнів 1-го класу усіх складових частин природознавчої, громадянської та історичної компетентностей учнів, створює реальні можливості для інтеграції навчального матеріалу та посилення освітніх результатів з предмету «Я досліджую світ». Ключові слова: учні 1-го класу, картографічна продукція, атласи, «Я досліджую світ».

Тип елементу : Стаття
Теми: L Освіта > LB Теорія і практика освіти > LB1501 Початкова освіта
Підрозділи: Навчально-науковий інститут соціально-педагогічної та мистецької освіти > Кафедра початкової і спеціальної освіти > Фахові видання
Користувач, що депонує: Кафедра початкової і спеціальної освіти Шевченко Ю.М.
Дата внесення: 21 Лют 2023 21:52
Останні зміни: 21 Лют 2023 21:52
URI: http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/12767

Виконати (потребує авторізації)

Перегляд елементу Перегляд елементу