МДПУ репозиторій

Дефініції «діалог» та «культура»: психолого-педагогічний та філософський аспекти

Чорна, Вікторія (2021) Дефініції «діалог» та «культура»: психолого-педагогічний та філософський аспекти. Науковий вісник Мелітопольського державного педагогічного університету. Серія: Педагогіка (1 (26)). с. 54-59. (У процесі публікації)

[img] Text
Чорная.pdf

Скачати (322kB)

Резюме

У тастті висвітлено контекстну філософську та психолого- педагогічну основу понять «діалог» і «культура» як складників дефініції «діалогічна культура». Автор розуміє «діалог» як процес суб’єкт – суб’єктного толерантного спілкування, результатом якого є досягнення консенсусу, а «культуру» – як сукупність особистісних, професійних і загальнолюдських утворень для забезпечення якісного розвивального освітнього середовища. З огляду на специфіку дослідження, «діалогічну культуру» розглянуто як сформовану систему професійних та особистісних якостей для створення ефективного освітнього середовища та організації дієвої взаємодії вчителя та здобувача освіти. Проаналізовано Професійний стандарт учителя початкових класів, учителя закладу загальної середньої освіти й учителя з очпаткової освіти, розкрито контекстуальний (педагогічний, психологічний і філософський) зміст визначених понять; схарактеризовано складники культури педагога, типи і форми взаємодії вчителя та здобувачів. У висновку наголошено на тому, що позитивний зв’язок вчителя та учнів може допомогти здобувачам розвинути навички саморегуляції, зокрема самостійності та самовизначення.

Тип елементу : Стаття
Теми: L Освіта > LB Теорія і практика освіти > LB1501 Початкова освіта
Підрозділи: Навчально-науковий інститут соціально-педагогічної та мистецької освіти > Кафедра початкової і спеціальної освіти > Фахові видання
Користувач, що депонує: Кафедра початкової і спеціальної освіти Шевченко Ю.М.
Дата внесення: 21 Вер 2021 07:36
Останні зміни: 21 Вер 2021 07:36
URI: http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/12120

Виконати (потребує авторізації)

Перегляд елементу Перегляд елементу