МДПУ репозиторій

Дипломна робота на здобуття ступеня вищої освіти "магістр" на тему "Використання вправ системи Пілатес на заняттях з фізичного виховання здобувачів вищої освіти спеціальної медичної групи"

Нейчев, Дмитро Васильович (2023) Дипломна робота на здобуття ступеня вищої освіти "магістр" на тему "Використання вправ системи Пілатес на заняттях з фізичного виховання здобувачів вищої освіти спеціальної медичної групи". Запоріжжя.

[img] Text
_МР_Нейчев Демо.pdf

Скачати (248kB)

Резюме

Впровадження в навчальний процес з фізичного виховання студентів спеціальної медичної групи методики Пілатеса сприятиме підвищенню в них мотивації до занять та забезпечить поліпшення фізичної підготовленості. Об’єкт дослідження – процес фізичного виховання здобувачів вищої освіти, віднесених за станом здоров’я до спеціальної медичної групи. Мета – розробити експериментальну програму застосування вправ Пілатес для здобувачок вищої освіти спеціальної медичної групи та експериментально перевірити її вплив на фізичний розвиток і показники фізичної та функціональної підготовленості. Педагогічний експеримент проводився на базі Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. В ньому брали участь здобувачки спеціальної медичної групи 1 курсу факультету педагогіки і психології, які були розділені на контрольну експериментальну групи по 15 здобувачок. Контрольна група займалась за програмою затвердженою на кафедрі, а в заняття з фізичного виховання експериментальної групи був включений експериментальний комплекс вправ системи Пілатес. Використання в заняттях вправ за системою Пілатес сприяє зміні показників фізичної підготовленості: силової витривалості м’язів черевного преса, силової витривалості м’язів плечового поясу, гнучкості хребетного стовпа, силової витривалості м’язів стегна. В тесті «Підйом тулуба» ЕГ на початку дослідження мала результат – 38,00±1,38, в кінці 44,40±1,65, приріст склав майже 36%, в КГ показники наступні, на початку – 23,73±2,87, в кінці – 27,20±2,51, приріст склав 14,6%. Контрольні вправи для м’язів плечового поясу показали достовірні результати як в експериментальній групі (приріст 32,2%), так і в контрольній групі (приріст 35%), але достовірність результату експериментальної групи була вищою, що можна пояснити застосуванням вправ стато-динамічного характеру та вправ із предметами: з фітболами, амортизаторами. Рухливість хребетного стовпа контролювалася з тестом «Нахил тулуба вперед у положенні сидячи на підлозі». Контрольна вправа показала істотно кращі результати в ЕГ ‒ 19,40±0,90 см, приріст склав 39%. Таким чином, заняття з фізичного виховання здобувачок спеціальної медичної групи за методикою Пілатес мають істотний розвивальний вплив на організм.

Тип елементу : Інший
Неконтрольовані ключові слова: здобувачки вищої освіти, спеціальна медична група, заняття з фізичного виховання, система Пілатес, фізичний розвиток, фізичні якості.
Теми: L Освіта > LB Теорія і практика освіти > LB2300 Вища освіта
Q Наука > Q Наука (Загальне)
R Медицина > RA Суспільні аспекти медицини > RA0421 Охорона здоров'я. Гігієна. Профілактична медицина
Підрозділи: Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти > Кафедра теорії і методики фізичного виховання та спортивних дисциплін
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти > Кафедра теорії і методики фізичного виховання та спортивних дисциплін
Користувач, що депонує: професор Тетяна Євгенівна / Т.Є. Христова
Дата внесення: 03 Черв 2024 12:31
Останні зміни: 03 Черв 2024 12:31
URI: http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/13694

Виконати (потребує авторізації)

Перегляд елементу Перегляд елементу