МДПУ репозиторій

Медіаосвіта як складова процесу фахової підготовки майбутнього вчителя музичного мистецтва

Мержева, Лариса та Врубель, Ганна (2021) Медіаосвіта як складова процесу фахової підготовки майбутнього вчителя музичного мистецтва. Вісник Запорізького національного університету. Педагогічні науки (1). с. 207-215.

[img] Text
Мержева_Л.Ф._стаття_Врубель.pdf

Скачати (656kB)

Резюме

В даній статті розглядаються актуальні питання, пов’язані з використанням засобів мультимедійних технологій у процесі фахової підготовки майбутніх вчителів музичного мистецтва. Охарактеризовані різні тлумачення поняття «мультимедіа», проаналізовані мультимедійні технології як засіб соціокультурних комунікацій та культурно-освітнього міжгалузевого обміну. Розкриваються проблеми медіаосвіти на стику різних галузей знань. На основі сучасних вимог до галузі медіа та педагогіки, сформульовані принципи сучасної медіаосвіти. Подано деякі фрагменти класифікацій медіа. Авторки статті наголошують на необхідності провадження інформаційно-комунікативних технологій як сукупність методів і програмно-технічних засобів, які розширюють межі використання медіаосвіти (одного з найбільш перспективних напрямів підвищення рівня мистецької освіти). Пропонуються можливі шляхи впровадження медіа-освіти у навчально-виховний процес. Проаналізовано ряд науково-методичних джерел в яких приділяється певна увага осмисленню проблеми медіа-грамотності та медіа-компетентності майбутнього педагога-музиканта у філософському, культурологічному, психологічному, педагогічному та музично-педагогічному аспектах. У статті розглядається процес провадження медіа-освіти у педагогічну практику вищих навчальних закладів. Автори висвітлюють різноманітні аспекти цієї проблеми і розглядають медіа-освіту в ракурсі таких феноменів, як медіа-компетентність та медіа-грамотність. Визначено, що медіа-освіта, як автономна галузь знань у музично-педагогічній теорії і практиці, дає можливість створювати медійні мистецькі образи за кращими зразками мистецтва засобами традиційних та новітніх масмедіа. Автори підкреслюють доцільність впровадження комунікативних технологій у теорію і практику музично-педагогічної освіти на основі компетентнісного підходу. Розглянуто різні типи і види художньо-педагогічної інтерпретації хорового твору. На основі власного досвіду роботи над шкільним пісенним репертуаром в класі Хорового диригування, автори підкреслюють провідну роль флеш-анімації та презентацію для візуально-асоціативної інтепретації твору.

Тип елементу : Стаття
Теми: L Освіта > LB Теорія і практика освіти
L Освіта > LB Теорія і практика освіти > LB2300 Вища освіта
Підрозділи: Навчально-науковий інститут соціально-педагогічної та мистецької освіти > Кафедра теорії і методики музичної освіти та хореографії
Користувач, що депонує: Лариса Федорівна Мержева
Дата внесення: 28 Лист 2023 23:36
Останні зміни: 28 Лист 2023 23:36
URI: http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/13275

Виконати (потребує авторізації)

Перегляд елементу Перегляд елементу