МДПУ репозиторій

Формування фахових компетентностей у майбутніх учителів початкової школи засобами музейної педагогіки

Васютіна, Тетяна та Волошина, Вікторія та Саєнко, Юлія (2023) Формування фахових компетентностей у майбутніх учителів початкової школи засобами музейної педагогіки. Актуальні питання гуманітарних наук, 1 (61). с. 218-225. ISSN 2308-4863 (Online)

[img] Text
Саєнко.pdf

Скачати (402kB)

Резюме

Тема та зміст статті зумовлені пошуком нових форм, методів та засобів підготовки майбутніх фахівців початкової освіти до професійної діяльності в контексті стандартизації спеціальності. Висвітлено важливість використання музею як складника регіонального та загальнонаціонального компонента культурологічної освіти. Охарактеризовано підходи до суті музейної педагогіки як інструменту для розширення освітнього простору здобувачів освіти, поєднання доступного освітнього середовища та сучасних інформаційно-комунікаційних засобів, що дозволяють ефективніше організувати навчання у закладах освіти різних рівнів. Вказано на доцільності використання в музеях сучасних форм і методів освітньої діяльності: інтерактивних навчальних програм, програмних лекцій, уроків, квестів, ігор, демонстрацій тощо. Звернено дослідницьку увагу на потенціал музейної педагогіки для формування окремих фахових компетентностей у студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Виокремлено компоненти структури музейного середовища (особистісний, матеріальний, організаційний) та елементи моделі музейно-педагогічного процесу. На їх основі організовано вивчення освітніх компонентів, які готують майбутніх учителів початкової школи до реалізації змісту мовно-літературної, природничої, громадянської та історичної освітніх галузей. Наведено тематику навчальних занять, які доцільно провести як офлайн-екскурсії у музеях або як віртуальні екскурсії під час онлайн-навчання, із зазначенням фахових компетентностей, які ці заняття формують. Описано поетапність роботи зі студентами в музейному середовищі: підготовчий загальноінформаційний), основний, завершальний. Зауважено на дієвості таких форм роботи зі здобувачами вищої освіти в музеях як: скавінджер-хант (організація самостійної роботи, без працівника музею), інтерактивна екскурсія, квест-екскурсія, квест-рольова гра (самостійна підготовка студентами доповіді за змістом музейних експонатів, організація групової роботи з одногрупниками).

Тип елементу : Стаття
Теми: L Освіта > LB Теорія і практика освіти > LB1501 Початкова освіта
Підрозділи: Навчально-науковий інститут соціально-педагогічної та мистецької освіти > Кафедра початкової і спеціальної освіти > Фахові видання
Користувач, що депонує: Кафедра початкової і спеціальної освіти Шевченко Ю.М.
Дата внесення: 26 Черв 2023 15:54
Останні зміни: 26 Черв 2023 15:54
URI: http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/12914

Виконати (потребує авторізації)

Перегляд елементу Перегляд елементу