МДПУ репозиторій

Фестивалі духовних піснеспівів у соціокультурному просторі України кінця ХХ – початку ХХІ століть

Антоненко, О. М. та Антоненко, М. М. (2021) Фестивалі духовних піснеспівів у соціокультурному просторі України кінця ХХ – початку ХХІ століть. Вісник національної академії керівних кадрів культури і мистецтв (3). с. 161-166. ISSN 2226-3209 (Print) 2409-0506 (Online)

[img] Text
Фестивалі духовних піснеспівів у соціокультурному просторі України кінця ХХ – початку ХХІ століть.pdf

Скачати (511kB)

Резюме

полягає у дослідженні діяльності фестивалів духовних піснеспівів у контексті розвитку музичної культури України кінця ХХ – початку ХХІ ст. Методологія. Дослідження побудовано на історичному і культурологічному підходах. Застосовується також системний метод – для характеристики фестивалів православної музичної традиції у їх зв‘язках з іншими компонентами культури; соціокультурний метод – при вивченні соціокультурних складових художнього феномену фестивалю. Наукова новизна роботи полягає в тому, що вперше комплексно проаналізовано діяльність фестивалів православної духовної музики як новітнього явища в музичній культурі України. Висновки. Виникнення та активне функціонування фестивалів духовних піснеспівів є однією з провідних тенденцій розвитку музичної культури православ‘я в Україні. Ідейне спрямування фестивалів передусім релігійного змісту, і, окрім подолання негативних тенденцій у сфері культури, їх провідною функцією є відродження православних традицій. Фестивалі духовної музики в Україні нині виконують дві основні функції: просвітницьку та культуротворчу. Вони сприяють відродженню традицій православної музичної культури; демонструють традиції православ‘я в сучасних соціокультурних умовах; відроджують багатовікові традиції духовного хорового співу України; сприяють задоволенню потреб населення в культурно-просвітницьких заходах духовної, високоморальної спрямованості.

Тип елементу : Стаття
Теми: M Музика і книги про музику > M Музика
Підрозділи: Навчально-науковий інститут соціально-педагогічної та мистецької освіти > Кафедра інструментального виконавства та музичного мистецтва естради > Фахові видання
Користувач, що депонує: Кафедра інструментального виконавства та музичного мистецтва естради
Дата внесення: 21 Груд 2021 13:20
Останні зміни: 21 Груд 2021 13:20
URI: http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/12493

Виконати (потребує авторізації)

Перегляд елементу Перегляд елементу