МДПУ репозиторій

Абстрактні іменники на -ок в історії української мови

Сіроштан, Т. В. (2020) Абстрактні іменники на -ок в історії української мови. Науковий вісник Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка (13). с. 165-170.

[img]
Перегляд
Text
Сіроштан_стаття.pdf

Скачати (890kB) | Перегляд

Резюме

У статті простежено динаміку лексико-словотвірних типів абстрактних іменників на -ок в історії української мови, визначено продуктивність суфікса від прасловʼянської доби до сьогодні. Встановлено, що абстрактна лексика з’являється на найвищому рівні розвитку мислення і позначає поняття, що не мають реального втілення, тобто вказують на стан, почуття, процес, якість, риси характеру, різні вияви інтелектуального рівня людини, відносини між особами, народами, поняття етикету, є науковими та виробничими термінами (думка, спів, злість, фарбування, малювання, ясність, дрімота). Частина іменників з абстрактним значенням має у словотвірній структурі формант -ок, що зумовлює інтерес до історії лексико-словотвірних типів таких абстрактів. Суфікс -ок активно функціонував уже в прасловʼянській мові, проте своїм походженням сягає індоєвропейських часів. Його основне призначення – оформлювати словотвірну структуру демінутивних понять та субстантивованих прикметників і числівників, проте перші іменники з абстрактним значенням на -ок зʼявилися ще в дописемний період. Це переважно віддієслівні утворення на позначення узагальненої дії (*datúkú, *kladúkú). У давній русько-українській мові ХІ–ХІІІ ст. зафіксовані перші десубстантиви (брhзокú) та конфіксальні утворення (недостатúкú). Протягом середньоукраїнської доби ХІV–ХVІІ ст. відбувалися процеси формування основних лексико-словотвірних типів абстрактів із аналізованим формантом, склад таких дериватів активно поповнювався новотворами (достатúкú, оучинокú). У новій українській мові з кінця ХVІІІ ст. виразно окреслюється група іменників на позначення короткотривалої результативної дії (ковток, стрибок) та узагальненої опредметненої дії (збиток, відпочинок). Найменування з іншою семантикою є менш поширеними. У ХІХ – на початку ХХІ ст. такі абстракти не стали поширеним явищем української мови (словники новотворів останніх двох десятиліть фіксують лише поодинокі утворення), проте зберігають тенденцію до позначення нетривалої результативної дії.

Тип елементу : Стаття
Теми: P Мова та література > PG Слов'янська група мов. Балтійські мови. Албанські мови і література > Українська мова та література
Підрозділи: Філологічний факультет > Кафедра української мови > Фахові видання
Користувач, що депонує: Кафедра української мови
Дата внесення: 30 Груд 2020 13:15
Останні зміни: 30 Груд 2020 13:15
URI: http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/11268

Виконати (потребує авторізації)

Перегляд елементу Перегляд елементу