МДПУ репозиторій

Етносоціальні аспекти вивчення історії Південної України 18-20 ст. Проблема збереження національної ідентичності болгар Північного Приазов’я у ХІХ – на початку ХХІ століття

Ситник, Олександер Миколайович (2024) Етносоціальні аспекти вивчення історії Південної України 18-20 ст. Проблема збереження національної ідентичності болгар Північного Приазов’я у ХІХ – на початку ХХІ століття. Інший. Запоріжжя.

[img] Text
Ситник Розділ Каф. мон.pdf

Скачати (531kB)

Резюме

Розглядаються загальні тенденції та особливості розвитку нематеріальної культурної спадщини болгар Північно-Західного Приазов’я та Північно-Західного Причорномор’я. Прослідковано культурний зв’язок болгар цих двох регіонів. Акцентовано увагу на тому, що саме від нематеріальної культурної спадщини залежить збереження духовності та національної ідентичності будь-якого етносу, адже саме вона забезпечує всебічний розвиток народу і нації. Тому надзвичайно важливим є аналіз нематеріальної культури болгар України, і зокрема Північно-Західного Приазов’я, саме через призму зростання культурного потенціалу націй. Зазначається, що поняття «нематеріальна культурна спадщина» охоплює саме ті культурно-духовні особливості, які відрізняють один етнос від іншого, формують його національну ідентичність. Зроблено висновок, що розвиток нематеріальної культурної спадщини болгар Північно-Західного Приазов’я значною мірою залежить від того, наскільки активно Україна буде залучена до процесу євроінтеграції. Адже саме у разі приєднання України до європейської спільноти для болгар Північно-Західного Приазов’я, як і всієї України, формуються потужніші підстави для їх тісніших культурних контактів з історичною батьківщиною. Ключові слова: нематеріальна культурна спадщина, болгари, національна ідентичність, культура, Північно-Західне Приазов’я.

Тип елементу : Монографія (Інший)
Теми: C Супутні історичні науки > C Супутні історичні науки (Загальне)
Підрозділи: Природничо-географічний факультет > Кафедра історії та археології
Користувач, що депонує: Кафедра історії
Дата внесення: 09 Вер 2024 17:23
Останні зміни: 09 Вер 2024 17:23
URI: http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/13762

Виконати (потребує авторізації)

Перегляд елементу Перегляд елементу