МДПУ репозиторій

Формування морально-естетичних почуттів у дітей дошкільного віку засобами музичного мистецтва

Москальова, Л. Ю. та Дмитренко, К. А. (2020) Формування морально-естетичних почуттів у дітей дошкільного віку засобами музичного мистецтва. Духовність особистості: методологія, теорія і практика (5 (98)). с. 164-175.

[img] Text
Москальова, Дмитренко.pdf - Опублікована Версія

Скачати (694kB)

Резюме

На сучасному етапі становлення національної системи дошкільної освіти актуальною постає проблема цілісного розвитку й гармонійного виховання молодого покоління. В епоху стрімкого розвитку технічного прогресу стає помітним занепад загальнолюдських ціннісних орієнтацій. У статті окреслено вагоме значення формування морально-естетичних почуттів у дітей дошкільного віку та провідні наукові праці з досліджуваної проблеми. Наведено дефініції понять «почуття», «моральні почуття», «естетичні почуття», надано визначення поняття «морально-естетичні почуття», зважаючи на інтеграцію наведених вище дефініцій. Визначено, що процес формування моральноестетичних якостей є одним із виявів такого явища як калокагатія. Це обумовило висвітлення таких питань, як-от: формування емоційно-почуттєвої сфери у дітей дошкільного віку, передумови вивчення цієї проблеми на сучасному етапі, віднайдення нових шляхів реалізації виховних завдань. У статті запропоновано ряд засобів формування моральноестетичних почуттів. Серед запропонованих засобів окреслено спільні види діяльності й різні види мистецтва, одним з провідних визначено музичне мистецтво. Це зумовило представлення сутнісної характеристики музичного мистецтва, й необхідність теоретичного обґрунтування його ефективності як засобу формування морально-естетичних почуттів у дітей дошкільного віку. У результаті було теоретично обґрунтовано ефективність музичного мистецтва як засобу виховання морально-естетичних почуттів у дітей дошкільного віку. Це обумовило визначення подальших перспектив дослідження, а саме нагальної потреби експериментальної перевірки теоретично опрацьованого матеріалу.

Тип елементу : Стаття
Теми: L Освіта > L Освіта (Загальне)
Підрозділи: Навчально-науковий інститут соціально-педагогічної та мистецької освіти > Кафедра дошкільної освіти і соціальної роботи > Фахові видання
Користувач, що депонує: Користувачі 4349 не знайдено.
Дата внесення: 26 Бер 2021 12:39
Останні зміни: 26 Бер 2021 12:39
URI: http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/11620

Виконати (потребує авторізації)

Перегляд елементу Перегляд елементу