МДПУ репозиторій

Cоціологічні аспекти дослідження трансформацій і розвитку поморської «соціальної субкультури» в сучасних умовах (на прикладі м.Генічеська)

Глебова, Н. І. та Афанасьєва, Л. В. та Жеребна, Т. (2020) Cоціологічні аспекти дослідження трансформацій і розвитку поморської «соціальної субкультури» в сучасних умовах (на прикладі м.Генічеська). Габітус (14). с. 34-38.

[img]
Перегляд
Text
Габітус Вип. 14,2020 (Афанасьєва Л., Глебова Н., Жеребна Т.).pdf

Скачати (186kB) | Перегляд

Резюме

У статті розглянута проблематика професійної страти «людей моря», яка доповнює й розширює можливості дослідження професійних страт морської галузі економіки України як вагомого чинника розвитку і модернізації та соціокультурних змін у сучасному українському суспільстві. Актуалізовано дослідження видозмін традиційних образів «людини моря», умов її господарювання і соціального розвитку регіональних спільнот виразної «морської» орієнтації. Разом із тим суспільний запит вказує на перспективність ефективного вивчення цього соціального ресурсу та окреслення перспектив подальшого соціологічного дослідження регіональних поморських спільнот. Обґрунтовуються напрями ефективного соціологічного супроводу процесу соціально-економічних змін українського Приазов’я. Залучено аналіз ефективних проєктів та програм розвитку приморських регіонів як ефективний досвід отримання результатів, які дають змогу удосконалити методики практичного втілення результатів щодо адаптації і розвитку традиційних професійних груп морського регіону. Також обґрунтовується комплексне дослідження спрямування та організації співпраці соціологів, органів місцевого самоуправління, експертів економічної, екологічної та ресурснодобувних галузей у контексті вирішення нагальних міських та регіональних проблем у регіонах традиційного активного використання морських природних ресурсів у сучасних умовах. На матеріалах структурованого інтерв’ю представників професійних рибалок м. Генічеська виявлено перспективні напрями докладання соціологічних знань і засобів прогностики у вивченні проблематики трансформації трудової діяльності фахівців морських професій регіону. Результати дослідження можуть бути використані для виявлення ефективних шляхів адаптації традиційних професійних груп поморських регіонів України та зменшення соціальних ризиків в умовах трансформування морських галузей економіки на сучасному етапі їх розвитку

Тип елементу : Стаття
Теми: H Суспільні науки > HM Соціологія
Підрозділи: Факультет інформатики, математики та економіки > Кафедра соціології > Фахові видання
Користувач, що депонує: Кафедра соціології
Дата внесення: 17 Груд 2020 14:29
Останні зміни: 29 Січ 2021 14:44
URI: http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/11070

Виконати (потребує авторізації)

Перегляд елементу Перегляд елементу