МДПУ репозиторій

Моніторинг воронових птахів у місті Мелітополі: гніздовий і зимовий аспекти

Кошелєв, О. І. та Кошелєв, В. О. та Копилова, Т. В. та Борисов, В. В. (2020) Моніторинг воронових птахів у місті Мелітополі: гніздовий і зимовий аспекти. Екологічні науки, 2 (2 (29)). с. 31-39. ISSN ISSN: 2306-9716 (Print) 2664-6110 (Online)

[img] Text
Моніторинг воронових птахів.pdf

Скачати (1MB)

Резюме

Моніторинг воронових птахів проводився під час вивчення орнітокомплесів м. Мелітополя в 1988–2019 рр. Проведено їх картування на 52 растрових квадратах 1х1 км. До 80-х років ХХ століття орнітофауна міста включала 78 видів птахів, з воронових зустрічалася тільки галка. В останнє десятиліття в місті зустрічаються 226 видів птахів, серед яких успішно вселилися і створили урбанізовані угруповання ще 5 видів воронових. Гніздова чисельність сірих ворон, грака і сороки досягла сотні пар; крука і сойки – десятки пар і продовжує зростати. Інвазивним видом є горіхівка. Розміщення та чисельність гніздових воронових птахів залежить від розподілу і площі біотопів. Місцями їхньої концентрації є великі зелені насадження парків і скверів. Серед екологічних особливостей воронових у місті зазначено розміщення гнізд високо в кронах дерев, на димових заводських трубах (крук, сіра ворона, сорока) або їхнє потайне розташування в стовпах ЛЕП, нішах будівель (галка, сойка); використання для будівництва гнізд антропогенних матеріалів (дріт, пластик, папір та інші). У місті воронові переходять до осілого способу життя. У зимовий час у місті формуються в лісопарку масові скупчення ночівлі грака, галки і сірих ворон (до 25–50 тис. особин), які вилітають годуватися на міське звалище твердих побутових відходів і приміські сільгоспугіддя; частина птахів годується також у місті із баків для сміття, городах, садах і проїжджих вулицях. Їхня чисельність визначається характером зими, температурними умовами і наявністю снігового покриву. Видове різноманіття і чисельність птахів прямо корелюється з температурою повітря. Дистанція злякування воронових щодо людини та бродячих котів і собак знижується в місті до декількох метрів. У місті воронові розоряють гнізда горлиці садової і дрібних комахоїдних птахів; послід граків забруднює пішохідні тротуари. Висока епідеміологічна небезпека від них; у 2019–2020 рр. в парках і лісопарку міста на місцях збору та ночівель спостерігалася велика кількість мертвих граків, загиблих, ймовірно, від поїдання отруєного зерна на полях. Граки становлять загрозу для автомобільного транспорту, стикаються з автомобілями на міських вулицях. Необхідне управління чисельністю воронових у місті, особливо в зимовий час на містах ночівель. Перспективне використання їх для біоіндикації навколишнього середовища. Ключові слова: воронові птахи, урбанізація, гніздування, колонії, масові ночівлі, інвазія, осілість.

Тип елементу : Стаття
Теми: Q Наука > Екологія
Q Наука > QL Зоологія
Підрозділи: Хіміко-біологічний факультет > Кафедра екології, загальної біології та раціонального природокористування > Фахові видання
Користувач, що депонує: Кафедра біології людини та екології
Дата внесення: 15 Жов 2020 06:10
Останні зміни: 15 Жов 2020 06:10
URI: http://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/10763

Виконати (потребує авторізації)

Перегляд елементу Перегляд елементу